Minőségi kertépítés Budapest kerületeiben!

Szeretnék tisztázni néhány félreértést és betekintést nyújtani kicsit a kertépítés szakma kulisszái mögé azért, hogy jobban megérthesse az olvasó a minőségi kertépítés budapesti helyzetét!
Ha nem is gyakran, de mégis figyelemre méltó mennyiségben fordul elő az, hogy munkákat veszítünk el azért, mert betartva a szakmai előírásokat, figyelembe véve a megrendelő előzetes igényeit, valamint a hosszú távú működést előtérbe helyezve árazzuk be a komplett kertépítésről szóló ajánlatunkat. És ez szó szerint így van! Azért is merem mindezt kijelenteni ekkora magabiztossággal, mivel ismerem a konkurenciámat és a legtöbbször azt is, aki végül megnyeri és elkészíti a munkát. Mivel jó kommunikációt próbálok ápolni a konkurenciámmal, ezért a legtöbbször azt is át tudom beszélni velük, hogy mi volt az oka annak, hogy ők nyerték meg. Meglepő válaszokat szoktam kapni!
Biztos vagyok benne, hogy a kertépítés eme problémája nem pusztán erre a szakmára korlátozódik és nem pusztán Budapest specifikus ez a jelenség! Van azonban jelentős mennyiségű komplett kertépítési munkánk vidéken is, valamint Budapest agglomerációjában is. Ezeken a helyeken nem éreztem azt, hogy ez jelentős mértékben előfordulna. Lehet, hogy ez velem van csak így, esetleg néhányunkkal, de számomra mégis ez a kikövetkeztethető adat!
Visszatérve a válaszokra megállapítható az is, hogy egyszerűen csak nem a minőség van – illetve nem az abszolút minőség – előtérbe helyezve! Mondjuk úgy, hogy inkább a közepes minőségű termékeket írják az ajánlatokba leggyakrabban a tulajdonos hozzájárulásával. Ugyanis a beárazáskor kiderül, hogy a tulajdonos a legolcsóbbhoz ragaszkodik, amikor erről párbeszéd alakul ki. Én a beárazásba nem igen vonom be az ügyfelet, mert szerintem ez egyszerűen nem odaillő, bár úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben hatásos is lehet. Tulajdonképpen pontosan ettől tartva nem vonom be az ügyfelet ebbe a játékba.
Azt hiszem, hogy ezek a problémák majd a későbbiekében, ráadásul a garancia időn túl fog majd jelentkezni. Ott fog majd megmutatkozni az én kertem és a konkurenciám kertje közötti különbség, ami rövidtávon ugyan számomra munkavesztéseket okoz, de hosszútávon az én ügyfélkörömet bővíti majd. Nagyjából ez a minőségi kertépítés budapesti helyzete!